Junior event | Ruotsi

Junior Event  Ruotsi, Halland 2.-6.4.2015


Tiesin heti, että haluan mukaan, kun näin ilmoituksen:

"Oletko 14–17-vuotias ja aktiivisesti mukana 4H-toiminnassa? Pärjäätkö englannin kielellä? Jos olet vielä innokas oppimaan uutta ja kiinnostunut tapaamaan nuoria eri Euroopan maista, Junior Event on juuri sinulle!"Torstai, 2.4.

"Welcome! Tervetuloa! Välkommen! Willkommen! Dobrodošli!"

Aamusta lähdettiin, illasta saavuttiin. Lentomme Suomesta lähti puolilta päivin ja iltapäivällä laskeuduimme Kastrupin lentokentälle Kööpenhaminaan. Voi, kuinka siellä olikaan kevät! Kävimme kahvilla ja lähdimme junalla kohti Hallandia ja Ästadin 4H-keskusta. Junamatkalla näimme sekä ruotsalaista että tanskalaista maisemaa, ja voin vannoa, että välillä ihmetytti, kuinka erilaisia maisemat olivat, vaikkei Suomesta kauas lähdettykään. Vihdoin, kuuden aikoihin Ruotsin aikaa saavuimme talolle, jossa asuisimme reissun ajan. Lentokentällä olimme tavanneet slovenialaiset ja myöhemmin illalla tapasimme myös ruotsalaiset ja itävaltalaiset. Ja niin kahdentoista nuoren joukko oli kasassa!Perjantai, 3.4.

"Learning to learn"

Herätys ei ollut mukavin, olihan eilinen päivä ollut pitkä. Mutta tieto siitä, että päivä sisältäisi paljon tekemistä ja kokemista, piristi kummasti aamua! Aamupalan jälkeen oli ensimmäinen "oppitunti". Mietimme, miksi olemme täällä ja mitkä ovat tavoitteitamme, sekä lisäksi tutustuimme enemmän toisiimme harjoitusten avulla. Tauon jälkeen mietimme 4H:n merkitystä elämässämme ja mitä se oikeastaan tarkoittaa. Ja jälleen, ruoka-aika! Sen jälkeen koitti "Mission impossible" joka kyllä muuttui "Mission possibleksi. Tiimityön jälkeen mietimme oppimistyylejämme ja miten opimme parhaiten. Illalla mietimme vielä tavoitteiden saavuttamista.

Päivällisen jälkeen, iltaohjelmana oli "Fashion show", jossa jokaisen maan yksi (Suomen tapauksessa kaksi) henkilö oli mallina ja muut oman maan henkilöt pukivat hänet maalleen tyypillisellä tavalla. Esityksissä soi myös maiden musiikkia ja naurua, kun asut olivat niin hauskoja. Iltapalan jälkeen juttelimme hetken, kunnes lähdimme nukkumaan.Lauantai, 4.6.

"Communicate your skills"

Aamupalan jälkeen koitti tiimihaaste, jossa piti koota legoja tiettyyn järjestykseen, mutta vain yksi sai käydä katsomassa kerrallaan valmista rakennelmaa. Voittajan selvittyä mietimme kommunikaatiota "Hotel Global"-nimisen harjoituksen avulla. Ja jälleen, naurattihan se! Tauon jälkeen koitti "Whipping cream", jossa jokainen valitsi jonkun todella arkipäiväisen tekemisen ja selitti sen askel askeleelta muille. Tiimihaasteita oli vielä pitkin päivää, ja puhuimme vielä iltapäivällä lisää kehonkielestä. Päivän viimeinen oppitunti käsitteli tietoista tasapainoa. Söimme hitaasti karkkia tai rusinaa ja mietimme miltä se tuoksuu, maistuu ja tuntuu.

Päivällisen jälkeen koitti hieno ja kotoisa hetki, pääsimme saunaan ja uimaan järveen! Ainoana suomalaisena kävin saunassa ja uimassakin pulahdin kuusi kertaa. Saunan jälkeen istuimme nuotiolla ja joimme teetä. Tähtitaivas kaartui yllemme ja tuli lämmitti mukavasti, mikäs siinä oli pääsiäistä viettää!Sunnuntai, 5.4.

"Work life guidance"

Aamulla väsytti, useimmat olivat valvoneet joko sisällä tai nuotiolla. Tiimihaaste oli aamupalan jälkeen, tarkoitus oli kuvata erilaisia sanoja ja jep, pääsiäisen kunniaksi saimme myös pieniä suklaamunia. Puhuimme haasteen jälkeen CV:stä eli ansioluettelosta ja teimme pohjan loistavalle CV:lle. Tauon jälkeen mietimme työn hakemista ja mitä siinä pitää ottaa huomioon. Lounaan jälkeen lähdimme kokkimme opastuksella Gekåsiin, suureen tavarataloon, jossa oli melkein mitä vaan. Seikkailimme siellä pari tuntia kunnes lähdimme takaisin Ästadiin.

Iltapäivällä mietimme ensimmäisenä aamuna miettimiämme haasteita ja tavoitteita ja kuinka ne olivat onnistuneet. Ja sitten koittikin koko reissun paras osuus; siivous ja pakkaus! Tiimityöllä siivosimme suuren osan talosta. Ja sitten olikin jo aika valmistautua viimeiselle illalliselle. Kokkimme oli valmistanut loistavaa ruokaa, jälleen kerran, ja söimme hartaudella. Lisäksi lautastemme alle oli piilotettu laput, joissa oli jokin tehtävä, joka piti suorittaa illallisen aikana. Ja vannon, se oli oudoin illalliseni koskaan aikaisemmin!

Illalla olimme hieman haikeilla fiiliksillä, olivathan slovenialaiset lähdössä jo kolmen aikaan yöllä. Nauroimme ja nautimme viimeisistä yhteisistä hetkistä.Maanantai, 6.4.

"Kotiin!"

Heräsimme jo puoli seitsemältä pakkaamaan ja siivoamaan loppuun. Haikeus vain lisääntyi, kun lopulta kello oli varttia vaille kahdeksan ja piti lähteä junalle. Kolme tuntia junassa meni silti nopeasti jutellen ja nauraen. Kentälle päästyämme menimme lähtöselvitykseen ja veimme laukut. Turvatarkastusten jälkeen kävimme juomassa pirtelöt ja hyvästelimme jo toiset suomalaiset. Seikkailimme muutamassa kaupassa, mutta sitten istuimme ja nuokuimme, olivathan kaikki niin väsyneitä. Ikkunasta katselimme kuinka koneita nousi ja laskeutui.

Vihdoin koitti se hetki, kun meidän koneemme nousi. Haikeus ja ikävä oli, vaikka kotiinkin oli ihana palata. Mutta mistä sitä tietää, milloin lähtee uudelleen tuon kaltaiselle reissulle?

Se, mitä sain itse irti reissusta, oli englannin kielen parantuminen ja rohkeus puhua ja selittää englanniksi. Olen onnellinen, että lähdin mukaan ja tyytyväinen siitä, että selvisin itse ja ymmärsin. Opin myös paljon kommunikoinnista, CV:stä ja tiimityöstä.It was great.

"If you don`t design your own life plan, chances are you`ll fall into someone else`s plan. And guess what they have planned for you? Not much."

-Jim Rohn